Venkovní teploty stoupají vzhůru a s nimi se zvyšuje i chuť po ledovém osvěžení. Sezona zmrzlin a nanuků je v plném proudu! Chladivou dobrotu, která bude skvělou alternativou kupovaných výrobků, lze snadno vyrobit i doma. Stačí k tomu ovoce a pár dalších ingrediencí. 

Za vynálezem zmrzliny na špejli stála náhoda. V roce 1905 si tehdy jedenáctiletý Američan Frank Epperson připravil sladkou limonádu z vody a šumáku, kterou ve sklenici míchal dřevěnou tyčkou. Nápoj poté zapomněl na verandě domu a tekutina přes noc přimrzla k dřevěnému míchadlu. Tak se zrodilo ledové lízátko, které se těší velké popularitě dodnes!

Domácí varianty nanuků

Letní zmrzlinovou klasiku zvládne vyrobit i dítě. Základní směs může být hotová za pár minut a dále ji lze dochucovat dle vlastních preferencí. Nanuky se dají připravit ve vodových či v krémových variantách, do kterých se navíc přidává jogurt či smetana.

K výrobě smetanové verze nanuku je vhodné použít jogurt s vysokým obsahem tuku, ideálně řeckého typu či tučný, smetanový jogurt. Pro oslazení zmrzliny sáhněte po moučkovém cukru. Kdo se cukru vyhýbá, může ho nahradit erythritolem, agávovým sirupem či medem. Když je ovoce hodně zralé, je přirozeně více sladké, a proto ho není třeba doslazovat vůbec.

Nanuk i bez formy?

Pro výrobu domácích nanuků se prodávají speciální silikonové či plastové formy, které jsou běžně dostupné ve větších obchodech či v obchodech s domácími potřebami. Kdo jejich nákup nestihl, může formičky nahradit například prázdnými, vymytými kelímky od menších jogurtů.

Recept na domácí nanuky s řeckým jogurtem

Budete potřebovat: 500 g řeckého jogurtu, 250 g mražených borůvek, 2 lžíce medu, dřevěné tyčky a 8 předem namražených formiček pro výrobu nanuků

Postup:

1. Borůvky rozmixujeme v mixéru na pyré. V míse smícháme jogurt s medem.

2. Formičky plníme střídavě borůvkami a jogurtovou směsí. Naplněné formy následně uložíme alespoň na hodinu do mrazáku. Poté do nich zapíchneme dřevěné dřívko a zmrzlinu vrátíme do mrazáku.

3. Po několika hodinách bude nanuk dostatečně ztuhlý a vhodný ke konzumaci.

 

 

Foto: Depositphotos

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno